| Autor |
Wiadomość |
kogut Site Admin

|
Wysłany: Sro Lis 12, 2008 10:53 pm Temat postu: darwin |
|
|
http://video.google.co.uk/videosearch?q=dawkins+darwin+polish
3 czesci filmu z napisami polskimi. warto ogladnac, szczegolnie polecane dla tych, ktorzy wciaz mysla ze ziemia ma 6000 lat, a szczatki dinozaurow podrzucil bog, aby sprawdzic nasza wiare.
przypominam iz darwin zrobil dla ludzkosci tyle co kopernik... a nawet sadze ze wiecej. _________________ paintball rzeszów |
|
| Powrót do góry |
|
 |
-zeus- Weteran

|
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 12:30 pm Temat postu: |
|
|
Proszę o wskazanie gatunku z jakiego ewoluował Kogut? A z tego co się orientuje Darwin pochodził z rodziny Duchownych i był osoba głęboko wierzącą i nigdy nie zaprzeczał istnienia Boga... Ja przychylam się jednak do opinii, że ziemia ma nieco więcej niż 6 tys. lat
P.S.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/541f2935ddd876eb.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kogut Site Admin

|
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 2:02 pm Temat postu: |
|
|
ja, jak i my wszyscy od malpy
To prawda ze Darwin pochodzil z rodziny gleboko wierzacej, sam tez wierzyl (do czasu). nie zaprzeczal bo nie chcial urazic zony czy rodziny.
Po za tym w tamtejszych czasach troche nie trendy bylo nie wierzyc
a jak wiecie kilkaset lat temu to by go na stosie spalili. Mnie tez pewnie.
Czytajac dzisiaj teksty darwina nie ma watpliwosci iz zorientowal sie on, ze czlowiek rowniez ewoluowal i ze ziemia ma nieco wiecej lat, anizeli mowi biblia, co za tym stoi kapnal sie ze bog nie mogl nas stworzyc itd itp. wiec jako osoba myslaca doszedl do wniosku ze to wszystko to sciema. jak i kazdy w koncu dojdzie  _________________ paintball rzeszów |
|
| Powrót do góry |
|
 |
patryk-826 Rekrut
|
Wysłany: Pon Paź 19, 2009 10:23 pm Temat postu: |
|
|
Kogut domowy(Gallus gallus domesticus) – ptak hodowlany z rodziny kurowatych, hodowany na całym świecie. W środowisku naturalnym nie występuje. Uważa się, że stanowi formę udomowioną kura bankiwa (Gallus gallus), lecz nie wyklucza się domieszki innych gatunków południowoazjatyckich kuraków (zarówno żyjących, jak i wymarłych). Udomowienie miało prawdopodobnie miejsce w III tysiącleciu p.n.e. w Indiach. Około 1000 p.n.e. kury hodowano już w Chinach, a ok. 500 p.n.e. w Egipcie i Europie, w tym w Polsce (odnaleziono kości kur podczas wykopalisk w Biskupinie). W tym okresie w Chinach prowadzono już sztuczne wylęganie. Jak wykazały badania, ówczesne kury przypominały dzisiejsze kury bezrasowe, lecz miały lepiej rozwinięte skrzydła. _________________ LENIWCE |
|
| Powrót do góry |
|
 |
PawełzNS Szeregowiec

|
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 7:22 am Temat postu: |
|
|
| kogut napisał: | ja, jak i my wszyscy od malpy  |
A małpa ?
| kogut napisał: | | ...a jak wiecie kilkaset lat temu to by go na stosie spalili. |
Jak wiemy Darwin żył w latach 1809-1882 to jakieś 127 lat temu a nie jak piszesz "kilkaset lat temu" a i nie przesadzaj że wtedy jeszcze płonęły stosy, rzetelności racjonalisto.
| kogut napisał: | | Czytajac dzisiaj teksty darwina nie ma watpliwosci iz zorientowal sie on, ze czlowiek rowniez ewoluowal |
Które jeszcze ze zwierząt tak nagle i szybko ewoluowało. Z tego co wiemy jeden konkretny gatunek małpy nawet inne żyjące równoległe nie dostały nagle takiego przyśpieszenia. Czy ktoś widział np. szczura jadącego na zrobionym przez siebie rowerze.
Ty wierzysz że to jakoś tak samo przypadkowo się stało, ja wierzę że była to "ręka Boga".
| kogut napisał: | | i ze ziemia ma nieco wiecej lat, anizeli mowi biblia, |
Biblia nie jest relacją TVN24 ani pracą naukową z losów świata, raczej jest historią plemion żyjacych w konkretnym miejscu i czasie.
| kogut napisał: | co za tym stoi kapnal sie ze bog nie mogl nas stworzyc itd itp. wiec jako osoba myslaca doszedl do wniosku ze to wszystko to sciema. jak i kazdy w koncu dojdzie  |
To napisz racjonalnie (nam prostaczkom) skąd to wszystko się wzięło jakieś 14 mld lat temu i co było przed.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kogut Site Admin

|
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 3:06 pm Temat postu: |
|
|
Paweł... ja to pisałem 13 listopada 2008 roku... niebawem będzie rok od tego. ktos nie potrzebnie odkopuje stare tematy. Jesli jednak podejmujesz dyskusje to zeby pozniej znow nie bylo ze ja tu szerze poglady ateistyczne.
odpowiem w miare krótko:
kwestia małpa = czlowiek. odp. brzmi ewolucja. (ewolucja udowodniona jest naukowo, nie ma dyskusji)
----------------
| PawełzNS napisał: | | Jak wiemy Darwin żył w latach 1809-1882 to jakieś 127 lat temu a nie jak piszesz "kilkaset lat temu" a i nie przesadzaj że wtedy jeszcze płonęły stosy, rzetelności racjonalisto. |
Przeczytałeś moje zdanie tak jak chciałeś przeczytać. Gdybym powiedział: "mam na imie krystian, kilkaset lat temu spaliliby mnie na stosie." Czy to oznacza ze ja żyłem kilkaset lat temu?
Piszac o Darwinie mialem oczywiscie na mysli jego czasy, odnoszac sie wiec do tego ze kilkaset lat temu spaliliby go na stosie, gdyby oczywiscie wtedy żył i wypowiedział głośno swoje tezy nt. ewolucji.
nie wiem co rozumiesz przez kilkaset... ale dla mnie 300-400 lat to jest wciaz kilkaset lat. W rzymie stoi pomnik Giordana Bruno.
.
W encyklopedii można o nim przeczytać: "...17 lutego 1600 rokuzostał publicznie spalony na stosie jako heretyk."
Chciałeś rzetelności to ją masz. Przejdzmy dalej.
------------------------------------
| PawełzNS napisał: |
...Ty wierzysz że to jakoś tak samo przypadkowo się stało, ja wierzę że była to "ręka Boga". |
Niestety. Ewolucja jest od dawna udowodniona. W obecnych czasach mamy mase dowodów na to. Dzisiejsza technika pozwala zbadac DNA i tym bardziej potwierdza dowody na ewolucje. Nie ma sensu się na ten temat spierać.
Jeśli jednak tak bardzo trzymasz się swojej wersji, ze to ezoteryczna postać maczała w tym swoje palce... to ok. Podyskutujmy teraz czy to był Niewidzialny Różowy Jednorożec czy Twój Bóg, czy może Zaczarowany Widelec? a może jakas inny twór ludzkiej wyobraźni? Ja obstawiam za Niewidzialnymi Chińskimi Skarpetkami, które zmieniają kolory podczas prania. TAK! Zdecydowanie... mała głodna małpka ze zwichniętą łapką je znalazła na drzewie i zamieniła się w człowieka! Trzeba jeszcze tylko napisac pare książek na ten temat, wrzucic do jaskini, pozniej ktos to znajdzie, a za 2000 lat każdy będzie wieszał skarpetki na scianie - zamiast krzyżyków.
----------------------------
To napisz racjonalnie (nam prostaczkom) skąd to wszystko się wzięło jakieś 14 mld lat temu i co było przed. |
Wszechświat daje nam dowody na to że wszystko zaczęło się od Wielkiego Wybuchu. Pytasz mnie co był przed? Nie wiem tego, nauka też nie wie. Odpowiem Ci więc pytaniem.
Skoro jesteś w stanie zaakceptować to że Twój Bóg istniał od zawsze, dlaczego nie możesz zaakceptować tego ze wszechświat również mógł istnieć w pewnej formie od zawsze? Kto stworzył Twojego Boga? _________________ paintball rzeszów |
|
| Powrót do góry |
|
 |
PawełzNS Szeregowiec

|
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 10:17 am Temat postu: |
|
|
| kogut napisał: | | ... ktos nie potrzebnie odkopuje stare tematy. Jesli jednak podejmujesz dyskusje to zeby pozniej znow nie bylo ze ja tu szerze poglady ateistyczne. |
Dyskutowaliśmy już kiedyś i znam twoje poglądy.
| kogut napisał: | | kwestia małpa = czlowiek. odp. brzmi ewolucja. (ewolucja udowodniona jest naukowo, nie ma dyskusji) |
Oczywiście że ewolucja, ale dlaczego ta małpa w tym czasie w tego człowieka... a inne zwierzaki nie ?
| kogut napisał: | | Piszac o Darwinie mialem oczywiscie na mysli jego czasy, odnoszac sie wiec do tego ze kilkaset lat temu spaliliby go na stosie, gdyby oczywiscie wtedy żył i wypowiedział głośno swoje tezy nt. ewolucji. |
Pewnie gdyby głosił "rewolucyjne" poglądy w starożytnym Egipcie czy jaskini będąc człowiekiem pierwotnym też nie wzbudził by entuzjazmu wśród współcześnie żyjących. Taka jest ludzka natura że boimy się radykalnych zmian i zapewniam cie że KK nie jest jedyną "ciemna organizacją" w dziejach świat. Wspomniany już KK jest organizacją , zbiorem ludzi lepszych, gorszych j jest taki jacy są ci ludzie (dla ciebie super przystosowane przez ewolucję do warunków otoczenia małpy)
| kogut napisał: | | Chciałeś rzetelności to ją masz. Przejdzmy dalej. |
Chciałem rzetelności w sprawie Darwina i jego strachu przed spaleniem na stosie a ty rzetelnie przeskoczyłeś na Giordana Bruno.
| kogut napisał: | | Niestety. Ewolucja jest od dawna udowodniona. W obecnych czasach mamy mase dowodów na to. Dzisiejsza technika pozwala zbadac DNA i tym bardziej potwierdza dowody na ewolucje. Nie ma sensu się na ten temat spierać. |
Dlaczego niestety ? Jeszcze raz napiszę, ja wierzę w ewolucje ale ciekaw jestem dlaczego ta małpa w tym czasie, dlaczego nic innego nawet nie zbliżyło się w rozwoju do człowieka i tyle.
| kogut napisał: | | Wszechświat daje nam dowody na to że wszystko zaczęło się od Wielkiego Wybuchu. |
...jakieś 14 mld lat temu (jak pisałem).
| kogut napisał: | | Nie wiem tego, nauka też nie wie. Odpowiem Ci więc pytaniem. |
Ty nie wiesz ja nie wiem i nauka jeszcze długo wiedzieć nie będzie.
| kogut napisał: | | Kto stworzył Twojego Boga? |
Ja wierzę że był od zawsze a jest czymś czego my ludzie nie zrozumiemy (tak jak mrówki nie rozumieją zasady działania GPS-a). Tak wiec i moja wiara i twoja niewiara nie ma większego znaczenia dla losów wszechświata (jego początku i końca).
Może jesteśmy żywą kulturą bakterii w Jego codziennej porcji Aktimela.
ps.
Myślę że we wcześniejszych dyskusjach wyjaśniliśmy sobie nasze stanowiska (kto w co wierzy) i dalsze dyskusje nie sprawią że ty uwierzysz a ja przestane wierzyć. Proponuję zawiesić nasza dyskusje w tym temacie do czasy twojego cudownego nawrócenia lub mojego racjonalistycznego oświecenia.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kogut Site Admin

|
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 1:10 pm Temat postu: |
|
|
Oczywiście że ewolucja, ale dlaczego ta małpa w tym czasie w tego człowieka... a inne zwierzaki nie ? |
Powinienes wiec uzupelnic wiedzę o ewolucji. Ty wolisz jednak myśl że Twój Bóg zrobił: ABRAKADABRAMOTHAH-FUCKAHS!!! i sie stało.
Tak naprawdę ewolucja nie ma nic wspolnego z Bogiem. Kreacjonisci po prostu atakuja tą teorie bo jej nie kumaja. sadze ze uważasz, że słowo „teoria” znaczy: „przypadkowe próby w nieznane”, kiedy w rzeczywistości znaczy: „wyjaśnienie pewnych zjawisk, które sa dobrze poparte przez dużą liczbę faktów, i często jednoczy inne, podobnie dobrze poparte hipotezy”. żartując; choć Amerykanie mają wspólnych przodków z Brytyjczykami – nadal istnieją Brytyjczycy - dziwne
Chciałem rzetelności w sprawie Darwina i jego strachu przed spaleniem na stosie a ty rzetelnie przeskoczyłeś na Giordana Bruno. |
G. Bruno to argument, dowod na to ze kilkaset lat temu palono na stosie. (tak na wszelki wypadek, gdyby ktos mial watpliwosci). Co do Darwina to zamknijmy ten rozdzial w dyskusji. To było gdybanie. pt. Co by było gdyby Darwin zyl te kilkaset lat temu i nic wiecej.
Jeszcze raz napiszę, ja wierzę w ewolucje ale ciekaw jestem dlaczego ta małpa w tym czasie, dlaczego nic innego nawet nie zbliżyło się w rozwoju do człowieka i tyle. |
a Ja sądze ze Ty wierzysz w rękę Boga... ze planeta i całe życie na niej zostały zaprojektowane dla ludzi… przez tego Boga. trochę jakby Muzea zostały zaprojektowane specjalnie dla kurzu, który może zbierać się na podłodze. Paweł dla mnie to wszystko wyglada tak; nie widziales nigdy na oczy magii, ale wierzysz że magia jest odpowiedzią na wszystko, czego nie możesz pojąć lub nie chcesz. (zgaduje ze to drugie).
| PawełzNS napisał: | | ...jakieś 14 mld lat temu (jak pisałem). |
Przed wybuchem musialo istniec cos co wybuchlo. Jakas materia. Nie wiemy od kiedy ona istniała. Mozemy zalozyc ze od zawsze. Jesli Ty zakladasz ze Twoj Bog istnial od zawsze, uwierz tez ze materia mogla istniec od zawsze.
Przyznam sie ze nie moge tego ogarnac... jednak jesli czegos nie rozumiem to nie znaczy ze to musi byc brednia, czy miejsce dla jakiegos Boga i jego "ręki". _________________ paintball rzeszów |
|
| Powrót do góry |
|
 |
patryk-826 Rekrut
|
Wysłany: Nie Paź 25, 2009 12:45 am Temat postu: |
|
|
Ale w czym problem może kogut powstał z małpy bo są ludzie których stwożył Bóg a są tacy których napewno nie stwożył i przykładem tego jest kogut który powstał z małpy chciaż wydaje mi sie że małpy maja wiecej rozumu niz on wiec pewnie od jakiegoś bezkręgowca. _________________ LENIWCE |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Patryk Weteran

|
Wysłany: Nie Paź 25, 2009 3:42 pm Temat postu: |
|
|
Moj drogi imienniku- skoro nie wnosisz nic madrego do dyskuji moze powstrzymasz sie przed braniem w niej udzialu? Nie znasz Kgt'a wiec twoje bezpodstawne obrazanie go jest co najmniej glupie i tym samym osmieszasz siebie... _________________ Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. Przychodzi taki jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to robi.
Serwis, kule i wogole;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lagun Szeregowiec

|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 1:05 am Temat postu: |
|
|
A to się podkleję kim jest "patryk-826" - użytkownik który bezsensownie nabija sobie posty "haha" "hehe" "ble ble" itd, większością swoich wypowiedzi obraza innych a w szczególności kgt ? Kim jesteś do ch*ja pana pytam kim ? _________________ GG - 4732387
KOM - 605108496
MAIL - fp17(at)wp.pl
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sieper Weteran

|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 4:36 am Temat postu: |
|
|
Spokojnie Lagun. Jak się postara to już niedługo będzie mógł już tylko czytać posty a nie pisać  _________________ "Kulki są okrągłe, a bazy są dwie.
Albo my wygramy, albo oni."
Filip Siepkowski
http://www.pogonbydlo.pl/
GG:2307821
GSM:510 057 706
Tanie Strzelanie? Dzwoń, damy radę! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
patryk-826 Rekrut
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 8:59 am Temat postu: |
|
|
ja nikogo nie obrazam tylko nie rozumiem do czego zmierza ta rozmowa ani wy nie przekonacie koguta ani on was wiec chyba to nie ja pisze bez sensu _________________ LENIWCE |
|
| Powrót do góry |
|
 |
patryk-826 Rekrut
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 9:00 am Temat postu: |
|
|
poza tym juz rozmawialiscie na ten temat nie raz i nic z tego nie wyszło bo dalej kazde z w as obstaje przy swoim _________________ LENIWCE |
|
| Powrót do góry |
|
 |
patryk-826 Rekrut
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 9:04 am Temat postu: |
|
|
A co do koguta to swoim gadaniem obraża mnie i 30 klika milionów chrześcijan bo ja nikogo na siłe do swojej wiary nie przekonuje a on na siłe próbuje udowodnić że nasza wiara nie ma jakich kolwiek podstaw. _________________ LENIWCE |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|